El Grup del Mes: Goiko

Per Frederic Cervelló (amb la col·laboració de Julián López de Santa Maria).

Goiko
Foto: Marta Cervelló

Goiko és una banda assentada a Barcelona i formada pels flixancos Julián López de Santa Maria (que havia estat fundador junt a Ramir Guiu dels enyorats Joint), a la veu, guitarra i teclats, Marcel Bagés, a la guitarra, i Genís Bagés, a la bateria. La seva proposta musical beu d’estils tant dispars com el lo-fi, el noise o l’americana i les seves cançons constitueixen una estimulant raresa, oscil·lant entre la calma i la distorsió, en les què destaca la particular veu d’en Julián, comparada per mitjans com Rockdelux amb la de Fernando Alfaro (Surfin’ Bichos, Chucho).

El grup va començar la seva trajectòria vital a finals del 2009, amb la incorporació al projecte del baixista Arnau Pàmies i el propòsit d’assajar regularment i crear un repertori propi a partir de les cançons que el Julián havia anat enregistrant en el seu vell 4-pistes. Els propòsits es van acomplir i només uns mesos després gravaven la seva primera maqueta, La Gran Evasión, formada per quatre cançons, que ells mateixos s’encarregaven de distribuir en els concerts que oferien per Barcelona i voltants.

A finals del 2012 van publicar el seu primer i, fins a la data, únic disc: Sin titular (auto-editat), gravat als estudis Infusiones Musicales per Jordi C. Corchs, col·laborador habitual de bona part de les bandes de l’escena independent de Barcelona (Refree, Standstill, Nacho Umbert…). Corchs va aconseguir traslladar al disc la sonoritat que el grup buscava, aquell so gairebé acústic que s’obté en els concerts que es fan en locals petits. Al disc, a banda de Julián, els germans Bagés i l’Arnau, també hi participaven la Mireia Garcia (veus a “Nana (para que no duerman)” i “Antihéroes”) i l’Àlvar Montfort (trompeta a “Sin titular”). Els discs anaven embolcallats amb cartrons estampats a mà pels mateixos Goiko, com –en paraules de Julián – una prolongació de la recerca del costumisme i el caire personal que traspuen les cançons que el configuren.

Durant els dos darrers anys s’ha produït una diàspora momentània dels membres que conformaven el projecte deguda tant a temes personals com professionals (paternitats, estades a l’estranger, altres projectes que han requerit dedicació especial – recordem que Marcel Bagés forma part junt a Maria Arnal d’un duet d’èxit) i que ha significat un parèntesi en l’activitat dels Goiko.

Actualment, segons hem pogut saber, Julián ha reprès la tasca de composició i està preparant nou material per tal d’intentar gravar un segon disc en el què es tornarà a fer acompanyar d’en Marcel i Genís i en el què incorporarà un nou baixista donada la baixa definitiva de l’Arnau Pàmies. Esperàrem impacients!

Podeu escoltar el primer disc de Goiko a:

goiko.bandcamp.com/

Més informació a:

facebook.com/goikomusic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: