LNE us recomana: Bad Gyal.

Per Frederic Cervelló

badgyal_albertorodriguezrecio_2_low.jpg
Foto: Alberto Rodríguez

Tots els aquí presents haureu sentit a parlar de la Bad Gyal, la jove MC de Vilassar de Mar (el Maresme, Barcelona) que va assolir una gran notorietat tot just fa un any, quan dos vídeos seus penjats a YouTube es van convertir en virals. Els vídeos en qüestió eren els de les cançons “Pai”, adaptació al català del “Work”, de Rihanna, i “Indapanden”, de composició pròpia. Els vídeos van superar el milió de visites. Tot i la repercussió que va tenir llavors, molts pensaven que el que li havia passat a l’Alba Farelo, que és qui s’amaga rere la Bad Gyal, era només circumstancial i que amb el temps tots l’oblidaríem.

Doncs bé, un any després la Bad Gyal torna a ser notícia: aquest mes de març s’ha anunciat el seu fitxatge pel segell discogràfic CANADA, un dels més respectats de la ciutat comtal, i la seva participació a l’edició d’enguany del Sónar Festival.

Sorpresos? Potser caldria rebobinar i tornar al punt de partida. Març del 2016, l’Alba col·labora en la cançó “Bandulés”, del seu amic Lil Guiu, membre del col·lectiu P.A.W.N Gang (súper rivals dels altres galls del galliner trap barceloní, PXXR GVNG). Poc després penja a YouTube les seves primeres cançons en solitari i esclata la bogeria. S’havia convertit, com bona part de l’escena trap, en un èxit de masses sense el suport de cap companyia discogràfica ni agència de management. Només amb l’ajut de les xarxes socials. És el fenomen Arctic Monkeys 2.0. Novembre del 2016, Bad Gyal publica una mixtape auto-editada que du el títol de Slow Wine i que, segons ella mateixa, és el seu primer treball seriós, considerant una simple anècdota tot el que havia fet abans.

Slow Wine converteix a l’Alba Farelo en un dels noms més rellevants de l’escena nacional, enterra tots els prejudicis que s’havien pogut crear entorn a la seva figura i ens defineix, ara si, el seu projecte musical. Un projecte que beu, sobretot, del dancehall, dels ritmes jamaicans i del reggaeton. Res de trap. Tot i l’ús de l’autotune (processador d’audio que canvia la veu i el so dels instruments), la Bad Gyal es desmarca del gènere de moda. A ella el que li agrada és el dancehall, preferentment el new school, més mestís i influenciat per l’electrònica i les modes importades dels Estats Units.

Ball, sexe, diners i rutina, aquests són els conceptes sobre el qual gira el seu univers musical i que l’han dut, en tan sols un any, a girar per tota la península i part del continent. Ball, sexe, diners i rutina, les rules d’una jove catalana de 20 anys, que va a la universitat i treballa per pagar-se la carrera.

Escolteu-la a:

https://itunes.apple.com/es/album/slow-wine-mixtape/id1179821466

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: