5 discos nascuts d’una ruptura amorosa

Tots hem plorat i ens hem desfogat d’una forma o altra amb el final d’una relació amorosa. Cadascú lluita contra els seus dimonis com pot o sap fer-ho. Alguns dels nostres artistes favorits ho fan publicant discos per després d’un divorci.

BECK “ Sea Change” (2002) 

Beck no té por de mostrar les seves emocions després del final de la seva relació amb Leigh Limon. I ho fa amb aquest fantàstic àlbum. Un disc introspectiu, amb un so càlid i unes cançons tristes però alhora reconfortants. Lletra i música són completament evocadores en un disc molt allunyat del Beck d’”Odelay” (1996) o “Midnite Vultures” (1999). A Already Dead canta “Days fade to Black / In the light of what they lack / Nothing’s measured by what it needs / Already dead to me now / ‘Coz it feels like I’m watching something dyin’” mostrant-nos com tot s’esmicola. Un disc que creix cada cop que s’escolta. Possiblement el millor disc sobre ruptures sentimentals d’aquest segle XXI.

Cançons destacades:  Already Dead / Guess I’m Doing Fine

MARVIN GAYE “Here, My Dear” (1978)

Les cançons d’aquest disc són el so d’un divorci, el final de la relació entre el músic i Anna Gordy Gaye (germana del creador de Motown Records) que li envià els papers del divorci després de confirmar les infidelitats del seu marit amb Janis Hunter amb la que ja tenia un fill. Catorze cançons confessionals on Gaye aprofundeix en la forma i el per què d’una ruptura. Musicalment el disc segueix la línia habitual dels seus àlbums de l’època: soul i R&B sedós, brillant i seductor. Això sí, un disc per sota de la mitjana respecte els seus àlbums anteriors. Un cop reconeguda la infidelitat i vist l’estil de vida luxós i tot terreny d’un Gaye sense diners per pagar la manutenció a la seva exdona, un jutge va decidir que havia de cedir els beneficis del seu proper disc, és a dir, aquest “Here, My Dear” a la seva exdona. D’aquí el títol del disc.

Cançons destacades: I Meet a Girl / You Can Leave, But It’s Going to Cost You

BOB DYLAN “Blood on the Tracks” (1975)

A mitjans de 1974 el matrimoni entre Dylan i Sara, primera esposa del músic, no funcionava. En les darreres espurnes d’aquesta relació en Dylan va ser capaç d’escriure i publicar aquesta joia de disc on canta sobre el que passa entre els amants. L’artista sempre ha negat que sigui un disc d’experiències personals però el seu fill Jakob Dylan va dir que escoltant aquest àlbum escoltava als seus pares parlar. Finalment es van divorciar l’any 1977. És un disc sobre finals, un treball on Dylan accepta l’inevitable situació traumàtica que viu la parella amb una sèrie de cançons pausades, tristes i amargues. Però com ja sabeu, tot final també és un nou inici.

Cançons destacades: Simple Twist of Faith / If You See Her, Say Hello

ABBA “The Visitors” (1981)

L’últim disc d’ABBA es va gestar en un moment de màxima tensió entre les parelles del grup ja que Benny i Frida havien decidit passar pel jutjat per divorciar-se de la mateixa manera que ho havien fet en Björn i l’Agnetha no feia gaire. Un darrer disc sofisticat amb tots els trets estilístics del quartet suec. La cançó que dona títol a l’àlbum parla de dissidents durant la Guerra Freda, una metàfora del divorci? When All Is Said and Done és una balada que ens diu molt sobre les seves situacions personals i a One OF Us reflexionen sobre les conseqüències d’una infidelitat (One of us is crying / One of us is lying / In her lonely bed / Staring at the ceiling)

Cançons destacades: When All Is Said and Done / One Of Us

BLUR “13” (1999)

En Damon Albarn i la Justine Frischmann (Elastica) han trencat i els Blur es treuen de la màniga aquest disc amb cançons com Tender, No Distance Left to Run, 1992 o Mellow Song que mostren la desesperació i el caos sentimental del músic. Així, a la calmada i amb aires gospel Tender canta “Tender is the ghost / The ghost I love the most / Hiding from the sun / Waiting for the night to come / Tender is my heart / I’m screwing up my life / Lord I need to find / Someone who can heal my mind” mentre que a No Distance Left to Run comença cantant “It’s over / You don’t need to tell me / I hope you’re with someone who makes you / feel safe in your sleeping tonight / I won’t kill / myself, trying to stay in your life / I got no distance left to run”. Està tot dit, no?

Cançons destacades: Tender / No Distance Left to Run

 Jordi Ximeno

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: