El Concert: Espaldamaceta.

Per Núria Calvó

54436271_10157154539969207_2839228404929134592_o.jpg
Foto: Núria Calvó.

ESPALDAMACETA BALLABLE!

Teatret del Serrallo (16.3.2019)

Qui ho havia de dir, quan anava sol amb la guitarra de nylon i a cada concert t’agafaven ganes de suïcidar-te… si no fos pels comentaris entre cançó i cançó, que feien petar de riure. Doncs sí, Espaldamaceta (José Juan González) torna, l’eloqüència no l’ha perdut, i proclama que està Millor que mai. En format de trio renovat: amb Gerard Joan a les percussions, sampler i veus, i Oriol Maymó tocant el baix, el sintetitzador (i donant suport amb sampler i veus); tots dos amb experiència en diferents formacions des de fa una pila d’anys. I dissabte 16 de març (dia del seu aniversari) van presentar el nou treball a casa, entre amics, coneguts i saludats, que van omplir el Teatret del Serrallo, amb totes les entrades venudes des d’unes hores abans.

Ja des del primer moment que van trepitjar l’escenari es notava que estaven eufòrics. Darrera d’aquest disc, que ha acollit l’escuderia Hidden Track Records, hi ha la col·laboració de tot de pencaires que han contribuït a fer que sigui ben especial. Sona diferent. Des del primer tema et remous a la cadira i t’aixecaries a ballar.

Espaldamaceta (en singular), més desinhibit que mai, i ens sembla que modula la veu millor que mai, va repassar els temes del nou disc, explicant-los i explicant-se. Són cançons que evoquen sentiments (bàsicament l’amor, i alguna frustració) en contextos ben quotidians. Destaca Fes-ho ara, que s’ha estrenat fa uns dies com a single, amb vídeo de Gerard Gil (sempre garantia de qualitat). Va recuperar la versió de la Dona estrangera (deconstruïda) de Manel i també Àngel, inclòs a Els pares som públic d’un gran espectacle (2017), que ja havia tocat amb en Gerard en directe a la gira anterior i “funcionava molt bé”.

Es va fer molt curt, i ja deien que acabaven… però faltava la traca final, en què es van lluir. Dues cançons més en format típic: Igual, igual, l’avançament que ja ha anat rodant pels mitjans i que fa esborronar i se’t clava al cervell durant hores, que va sonar més magnètic i catàrtic que mai, i una ferotge Avui no és massa tard. Intensitat màxima i ganes de més.

En aquest punt, van baixar tots tres a peu de públic, amb càntics d’aniversari feliç per part del personal més proper al José Juan, i finalment van rematar amb una versió a pèl de The Partisan de Leonard Cohen, que ja havia interpretat fa uns anys amb Maria Rodés i Petons als dits, també acústica. I el públic va aplaudir amb ganes i ells ho van rebre amb un somriure de dos pams. Nit màgica per encetar la gira de presentació de Millor que mai. Hi haurà més oportunitats de veure’ls en directe: la propera, 30 de març al Twinpalm, a L’Hospitalet de l’Infant. Espaldamaceta no enganya: ha aconseguit expressar el seu projecte millor que mai!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: