El Qüestionari: Violeta Tello Grau

Per Frederic Cervelló Rodes

[Entrevista feta el 31 de juliol de 2021]

Violeta Tello Grau és una poeta, cantant i compositora barcelonina. De formació clàssica (va estudiar composició al Taller de Músics de Barcelona), la Violeta és membre del Gamelan Forja de Trons, orquestra vinculada al Museu de la Música de Barcelona que interpreta música indonesia, i directora artística del Suona Pongiluppi, projecte de patrimoni musical que recupera i difon l’obra del compositor barceloní Miquel Pongiluppi i Mercader.

La proposta musical de la Violeta fusiona elements folklorics espanyols (flamenco) i indonesis (gamelan) i pop electrònic. El seu disc de debut, Música Bruja, publicat el gener del 2019, era fruit d’un treball d’investigació sobre dones compositores (Alma Mahler, Galina Ustvolskaya, Björk) gestat colze a colze amb el músic i productor Víctor Valiente (Standstill, Sidonie, Mi Capitán, The Crab Apples). La gravació del disc va anar a càrrec de Lluís Cots a Nautilus Recordings i el mastering era de Víctor Garcia a Ultramarinos. Les fotos i l’artwork eren de Cristina Glies.

El mes d’abril, la Violeta va editar el doble EP Cinta vol. 1 (Dog From Hell Records, 2021) fet a partir de poemes propis amb bases electròniques i sampling de músiques de Stravinski, Bruckner i Mozart. El disc, creat de nou amb la complicitat de Víctor Valiente, es va enregistrar en directe als Estudis Crema de Gerard Civat (Barcelona). El passat 26 d’octubre va veure la llum la seva darrera referència, la cançó “Niña río” (Dog From Hell Records, 2021), single d’avançament del seu pròxim EP, Cinta vol. 2, que està previst que es publiqui el gener del 2022. La cançó està produïda i arranjada per la Violeta Tello Grau i Víctor Valiente, mesclada per Lluís Cots i amb master d’Angel Medina.

En directe, la Violeta es fa acompanyar de Marc Clos (Love of Lesbian), Víctor Valiente i Roger Margarit, jove cantautor de Rubí. Pel que fa als visuals, busca sempre la col·laboració de dones artistes (Maria Rosdevall, Katrin Vankova, Henar Bengale).

Violeta Tello Grau va presentar el seu projecte el passat mes d’agost al festival Eufònic, en un concert a l’Església Nova de La Ràpita.

1. El primer disc que et vas comprar.

Spice de les Spice Girls en cassette

2. El primer instrument que vas aprendre a tocar.

El piano -quan era petita n’hi havia un a casa meva-

3. El primer grup del qual vas formar part.

Jambow Pumps & l’Espontani, un grup de l’institut de secundària

4. El primer cop que vas actuar en directe.

Amb Biosca el 2014 al Raval

5. La primera cançó teva que va sonar a la ràdio.

Aku Cinta Kamu (a Siglo XXI de Radio 3)

https://violeta-tello-grau.bandcamp.com/track/aku-cinta-kamu

6. El lloc més especial on has tocat.

Al jardí de la Torre del Rellotge al Figaró

7. El músic o productor amb qui tagradaria treballar.

Holly Herndon

8. L’escena musical dins la qual tots els mitjans s’entesten a incloure’t.

El pop electrònic d’autor o la música disfrutativa

9. La cançó dun estil molt diferent al teu de la qual en voldries fer una versió.

She de Charles Aznavour, Wow de Kylie Minogue o Too Much Heaven dels Bee Gees

10. Si ens agrada Violeta Tello Grau, també ens hauria dagradar….

Björk. La poesia. Lorca.

11. Un grup o solista del sud de Catalunya.

Zoo

12. El darrer cop que vas tocar a la demarcació de Tarragona.

  El 2014 a Prat de Comte

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: