La Crònica.

“Una llum tímida” de La Cicatriz: art necessàri per pensar i reflexionar

 Per Nerea S. Also

L’actual situació causada per la pandèmia de la Covid-19 ha provocat una important aturada en el sector cultural. Les circumstàncies que estem vivint han fet que la cultura tingue la necessitat de trobar formes de mantenir-se i sobreviure, per això, reinventar-se ha estat una opció gairebé obligada i en moltes ocasions s’ha buscat fer-ho de forma digital. Una de les propostes que ha seguit este camí ha estat el Femme in Arts d’enguany. El festival, organitzat per Lo Pati del 25 al 29 de novembre, ha oferit una edició totalment digital amb actes que es podien veure tant al seu web com a les xarxes socials.

El Femme in arts ha arribat a la seua quarta edició en una situació excepcional que l’ha obligat a canviar el seu format, però que no ha impedit que mantingue la seua essència crítica i reflexiva que busca tractar temes al voltant de la violència contra les dones. L’edició d’enguany s’ha centrat en el plaer i la identitat sexual mitjançant diferents disciplines artístiques amb una programació que inclou les projeccions d’audiovisuals o la performance, tot seguit de col·loquis que busquen posar sobre la taula diferents temes dels quals encara avui dia és necessari parlar.

Entre les activitats programades hi ha un espectacle musical de La Cicatriz, un col·lectiu feminista i autogestionat que té per objectiu donar visibilitat a sexualitats dissidents i de crear referents per dones artistes, ja que com a dones lesbianes i bisexuals no es veuen representades en àmbits com el teatre. L’espectacle que presenten al Femme in arts porta per títol “Una llum tímida” i amb una gran delicadesa i mescla de narració amb música ens expliquen la història d’amor entre dues dones a mitjans del s. XX, que com explicaran més tard les artistes, està basada en una història real.

L’espectacle està construït amb música de violoncel, guitarra i veu i juntament amb un joc de llums que ajuda a crear atmosfera ens endinsem dintre la història de la Carme i la Isabel, una parella de professores que viuen una relació amorosa molt marcada pel context en el qual viuen, on una de les dues és enviada a teràpia electroconvulsiva per “ser curada”. Malauradament, estes teràpies eren habituals, però és un tema amagat i el col·lectiu també ho vol visibilitzar.

En el transcurs d’esta narració, gràcies a la gran capacitat interpretativa de les artistes, passem de sentiments com la tendresa a la tristor i la ràbia en un instant, perquè “La llum tímida” és una obra que parla de sentiments, però també d’una societat que no és capaç d’acceptar un amor. Es tracta d’una obra punyent, reivindicativa i colpidora que ens manté volent saber com segueix la història tot fent-nos reflexionar i qüestionar.

Amb una mica més de vint minuts, la Cicatriz en fa sentir, pensar, qüestionar i reflexionar, tot recordant-nos que encara necessitem este art, i que encara hi ha moltes coses per canviar.

https://www.lopati.cat/es/actividades/femme-in-arts/femme-in-arts-2020/549/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: