El Qüestionari: Ubaldo

Per Frederic Cervelló Rodes

Foto: Xavier Casanueva.

Ubaldo és un dels múltiples projectes del músic ampostí Andreu Garcia Serra, però possiblement el més personal, ja que l’ha batejat amb el nom de sun pare i sun iaio (el dels rètols) i amb el renom amb el qual es coneix l’Andreu a Amposta.

La premisa d’Ubaldo és l’experimentació. Una experimentació sonora, des de la seva habitació, que s’amara dels llocs on ha viscut (Amposta, Barcelona, Lisboa, Brusel·les) i que podem trobar embolcallada amb capes de noise, ambient i molta improvisació. Entre els seus referents, hi reconeix Esperit!, Negro, Marco Bernacchia (Above the Tree) i Berger (Jealously Mountain Duo).

L’any 2014, Ubaldo va debutar amb el disc Sud Ego, editat pel segell ebrenc Boira Discos, del qual l’Andreu n’és responsable. El disc es va gravar entre Amposta i Barcelona i va ser produït i mesclat per un altre gran nom de l’escena de l’Ebre, Carlos Martorell (Shoeg). El disseny era d’Alex Basterra. El gener del 2015, Ubaldo va publicar Santos beheaded at Floridablanca, treball compartit amb el músic i productor mexicà Mr. Vampire.

La pèrdua de l’estat (Boira Discos, 2017), va ser el treball que el va posar en el punt de mira. El disc, més intimista i melancòlic que l’anterior, va ser gravat per l’Andreu al pis on residia a Barcelona, a excepció de la cançó “Tremolor”, enregistrada a La Isla Estudio (Barcelona) per Pablo Miranda i que comptava amb la col·laboració de Jose Pitarch a la bateria. A finals del 2018 va editar el single Martinique Imaginaire, format per dues cançons gravades entre el 2015 i el 2016.

Aquest estiu, Ubaldo ha publicat el seu darrer disc, Casa, editat pel segell barceloní Urpa i Musell. Segons explica l’Andreu, és el seu treball més personal i introspectiu i en el que la guitarra queda en un segon pla, jugant un paper més important els instruments de vent. El disc es va gravar i mesclar entre el 2018 i el 2019 a Brussel·les, Amposta i La Ferme du Riu Ferrer (França).

Després de presentar Casa el passat setembre al festival Sónar, Ubaldo tocarà de nou el disc a casa seva, aquest cop en un concert molt especial a l’Auditori de la Societat Musical La Unió Filharmònica, on l’Andreu, de petit, va aprendre música. El concert s’inclou en el 26è Cicle de Música Ciutat d’Amposta.

1. El primer disc que et vas comprar.

No recordo exactament un disco (cd) en concret, però molt probablement algo de Rage Against the Machine, era el meu grup preferit d’adolescent. Si que et puc dir que el primer vinil que vaig comprar-me era un 10” de R.A.T.M. on apareixien ‘People of the Sun’, ‘Bullet in the Head’ i ‘Killing in the Name Of’.

Rage Against The Machine

2. El primer instrument que vas aprendre a tocar.

El saxo alt.

3. El primer grup del qual vas formar part.

Last Blind, un grup de versions amb els amics de l’institut, tot i que la que considero la meua primera banda va ser The Noise of Mutt, on no hi havien limitacions ni a l’hora de crear, ni tampoc al plantejar-nos portar els directes cap a territoris performatius.

The Noise of Mutt

https://thenoiseofmutt.bandcamp.com/

4. El primer cop que vas actuar en directe.

Les audicions de l’escola de música compten? Hahah

Als 16 anys amb Last Blind.

5. La darrera vegada que vas sentir pànic abans de pujar a un escenari.

Pànic no sé si seria la paraula, crec que no he sentit mai això, nervis més d’una vegada…als dos últims concerts que he fet presentant el nou disc ‘CASA’, tant al Sonar Festival com a Lo Pati d’Amposta estava bastant nerviós, nou directe, nous instruments, etc.

6. Si ens agrada Ubaldo, també ens hauria d’agradar…

A nivell nacional: Sara Fontan, Orquesta de las Nubes, Jason Kolar, Boliden, Anur, Rayo 60, Negro, Atomizador, Suso Saiz, Naraisneus, Carles Santos, Lloret Salvatge, Tostadas, ITW.

I internacional: Kali Malone, Ellen Arkbro, Tuxe, Ssaliva, Kiran Leonard, Mabe  Fratti, DBH, Orphan Fairytale, Vica Pacheco, Sarnadas, Saloli, Above the Tree, Felicia Atkinson,  Leya.

7. La primera cançó teva que va sonar a la ràdio.

Ni idea. Però sempre fa il·lusió que algú te fiqui al seu programa ja sigui a “Apartament18” de Ràdio Alfacs a la Ràpita o al “Are You Before” de la NTS a Londres.

8. L’escena musical dins la qual tots els mitjans s’entesten en incloure’t.

Això d’escena és una paraula complicada, però imagino que parles a nivell estilístic. Podríem dir que a l’escena “folkie”, blues i ambient… i en part tenen raó, faig un tipus de música bastant contemplatiu i que beu molt d’aquest gènere, però prefereixo dir que faig NAPCORE.

9. El músic o productor amb qui t’agradaria treballar.

Moltes i molts els he dit a la pregunta n.6, però aquí en van uns quants que són bastant difícils  d’assolir: Efrim Manuel Menuck de GY!BE, Brian McBride de Stars of the Lid, Karlos Osinaga de Lisabo, Brian Eno, o qualsevol dels minimalistes: Terry Riley, Steve Reich, Roberto Cacciapaglia, Charlemagne Palestine i ja per a acabar amb un impossible, el recent difunt Mark Hollis de Talk Talk.

10. El lloc més especial on has tocat.

No puc triar, però podria dir que a l’Ermita  de la Pietat d’Ulldecona per les vistes, llocs  autogestionats com Estrela Decadente de Lisboa, Rumsteek a Brussel·les, Rincón Pio Sound de Don Benito o l’últim que em va fer especial il·lusió va ser el primer del 2020, un “house show” ubicat a un garatge de Long Beach a Califòrnia.

11. La cançó d’un estil molt diferent al teu de la qual en voldries fer una versió.

Així a vote pronto…”Dolerme”, de Rosalia, últimament l’he escoltat en loop.

12. Un grup o solista del sud de Catalunya.

Miquel Angel Marin, Shoeg, Ensemble Topogràfic, Purkinje, Ethos, William Luke Valerio, Mont i crec que ara mateix no me ve ningú més al cap, però amb el teu permís allargaré fins als veïns nord   valencians i te diré a KLS, Anacardos Lata i ITW una altra vegada.

Shoeg

13. El primer concert en directe que vas fer després del confinament per la Còvid-19.

El dia 16 de juliol al Centre d’Art Lo Pati d’Amposta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: