El Qüestionari: Joana Gomila & Laia Vallès

Per Frederic Cervelló Rodes

Foto: Dorothee Elfring

La cantant i compositora manacorina Joana Gomila i la pianista i compositora sabadellenca Laia Vallès formen un duet musical que combina la música tradicional amb l’experimentació i la recerca.

L’octubre del 2016, la Joana Gomila publicava Folk Souvenir (Bubota Discos), un disc que sacsejava la música tradicional mallorquina, despullant-la de les seves cotilles i reinterpretant-la amb una forma de fer molt personal i atrevida, a base de folk i free jazz. El disc, que es va gravar en directe el gener de 2015 a Medusa Estudio, comptava amb la participació de Joana Gomila (idea original i veu), Laia Vallès (wurlitzer i sintes modulars), Àlex Reviriego (contrabaix), Arnau Obiols (bateria) i Santi Careta (guitarres i pedals). La producció va anar a càrrec de Jaume Manresa (Antònia Font), la mescla era de Marco Morgione, a Micromaltese, i el màster de Toni Pastor, a Swing. Joan Garau es va encarregar del disseny gràfic. Folk Souvenir es presentava en tres versions, cadascuna amb un collage diferent de l’artista Maria Bartrons.

El segon treball de Joana Gomila, Paradís (Bubota Discos), compost a duo amb Laia Vallès, i publicat el març de 2020, incorporava cançons de creació pròpia i profunditzava en l’esperit d’investigació i experimentació del disc anterior. El llenguatge sonor era més ampli, defugint els sons orgànics i abraçant textures sintètiques, amb teclats, sintetitzadors i samplers. El treball de Laia Vallès a les bases feia que hi ressonessin des de Bon Iver a Alan Lomax i Chopin. Paradís naixia de textos que la Joana havia escrit anant en tren, vaixell o avió, sempre en moviment. El disc es va gravar a La Plana amb Jan Valls i Jaume Manresa. Les mescles van anar a càrrec de Jaume Manresa i Joan Miquel Oliver, i Jan Valls va ser el responsable, també, de la masterització. L’art del disc era de Catalina Julve i el disseny i maquetació d’Antonia Monroig.

El desembre de 2021 es va editar, en format casset, Així deçà (Suralita Recol·leccions), EP firmat per Joana Gomila i Laia Vallès i considerat el germà petit o cara B de Paradís. El treball és una continuació de l’esperit i essència del disc anterior, però amb una major llibertat creativa, mesclant paraula recitada i samplers i electrònica; modernitat i món rural. Així deçà es va gravar a Suralita, el seu nou lloc de treball i espai de residència i creació artística. La producció va anar a càrrec de la Laia i la Joana, la mescla és de Jaume Manresa i el màster de Jan Valls. El casset va acompanyat per unes làmines dissenyades per Odile Carabantes i un text de Maria Callís.

Joana Gomila & Laia Vallès van oferir el concert inaugural, el 22 de gener de 2022, de l’ExtincióFest, proposta multidisciplinària comissariada per Oriol Fuster, que s’exposa a Les Golfes de Casa Canals, Tarragona, fins al 6 de març, sota el paraigua de Mèdol Centre d’Arts Contemporànies, després d’una primera edició al Centre d’Art Lo Pati.

1. El primer disc que us vau comprar.

Joana: el primer disc no el record,… però amb el meu primer sou de la vida, que va ser fent de pare noel, amb una amiga també vestida de pare noel, dins una bicicleta d’aquestes de guiris, per Manacor. Amb el que vaig guanyar vaig fer una compra de discos entre els que record que hi havia Cuando los ángeles lloran dels Maná, un disc de BoyzIIMen, i el primer disc den Javier Álvarez.

Laia: recordo haver gravat i regravat un munt de cassettes abans de comprar música en qualsevol format, però diria que el primer cd que vaig comprar va ser Clandestino de Manu Chao.

2. El primer instrument que vau aprendre a tocar.

Joana: la guitarra.

Laia: xiular.

3. El primer grup del qual vau formar part.

Joana: a part de la tuna de l’escola (hahaha), Espiral d’Embulls va ser el meu primer grup. Érem uns motivats, enamorats de llegir poesia i de les arts escèniques, ens unia l’amistat i les ganes de somiar, part damunt de tot.

Laia: Katiuska, un grup de ska-punk combatiu Sabadellenc. Festes majors a les tantiiiíssimes de la matinada.

4. El primer cop que vau actuar en directe.

Joana: veig que no tenc bona memòria per a les primeres vegades,… no som molt romantitzadora, crec que per això no record els primers cops. Me venen moltes primeres vegades d’haver actuat en directe. Fins i tot m’atreviria a dir que gairebé sempre que faig un concert ho sent com una primera vegada.

Laia: quan tenia 9 anys, amb una obra de teatre dels tallers de teatre infantil de la Faràndula de Sabadell. No recordo de què anava, només que em van repentinar tota amb els cabells cap enrera i la meva primera frase era: quin rotllo!

5. La primera cançó vostra que va sonar a la ràdio.

Joana: podria ser… No tot és desar somnis,  o alguna altra d’Espiral d’Embulls.

Laia:  potser Cayuco de Kanimambo.

6. El lloc més especial on heu tocat.

Joana: a les Pedreres de s’Hostal, Líthica, Menorca.

Laia: a Tilcara, Argentina. Especial per tot el que va envoltar el viatge.

7. El músic o productor amb qui us agradaria treballar.

Joana: Seward.

Laia: Laurie Anderson.

8. L’escena musical dins la qual tots els mitjans s’entesten a incloure-us.

Joana: cantant de música tradicional o de folk

Laia: folk

9. La cançó d’un estil molt diferent del vostre de la qual en voldríeu fer una versió.

Joana: I Hear You dels The Bad Plus (avui dic aquesta, demà en diria una altra, segur!)

Laia: l’obertura de l’Orfeu de Monteverdi.

10. Si ens agrada Joana Gomila & Laia Vallès, també ens hauria d’agradar…

Joana: això no ho sé! puc dir coses que ens agraden a nosaltres: laurie anderson, beñat achiary, bon iver, sidsel endresen, araki,…

Laia: i Jaume Manresa, Bill Evans, Fred Hersch, Giacinto Scelsi, Helena Tulve…

11. Un grup o solista del sud de Catalunya.

Joana: Ensemble Topogràfic

Laia: Genís Bagés

12. El darrer cop que vau tocar a la demarcació de Tarragona.

Joana: amb na Lali Ayguadé a Tarragona, al fòrum romà, la tardor passada.

Laia: amb la Laura Guarch a Ulldecona, el 25 de Setembre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: